Една история от Карлово

Ще ви разкажа е за къща „Х”, която се намира на ул.”Васил Левски”25 в гр.Карлово - точно до къща ‘Райно Попович’ в посока Стара планина.
Къща „Х” е паметник на културата, най-вероятно от местно значение. Къща „Х” е частна собственост. Не познавам собствениците на къща „Х”, но знам че са горди притежатели на двуетажна поне сто-годишна къща с паянтова констукция и възможно най-разкошните тавани, за които всеки друг човек би завидял.

Но какво се върти в главите им? Може би тайно завиждат на съседите за новата алуминиева дограма, за изолацията и рулетните щори, за климатиците разхлаждащи ги в жегите. За къщата мечта, която никога няма да имат само, защото са имали нещастието да се родят в къща „Х”, обявена от Държавата за Паметник на Културата.И в главите им се върти въпроса „как?” - ‘как’ да реализират мечтата, ‘как’ да преметнат държавата, ‘как’ да излязат победители, а не победени, ‘как’… *

Не знам началото на историята, не знам дали съм права, но знам какво видях преди години и на какво станах свидетел последните месеци…


Годината е 2005

thumb06 thumb07 thumb08

Идвам в Карлово за пръв път. Вървя, очарована от града, атмосферата и старите къщи. Минавам покрай току що реставрираните по програма Красива България ‘Бухалов хан’, къща ‘Райно Попович’ и стигам до къща „Х”, залепена до ‘Райно Попович’. Къща, която на пръв поглед по нищо не се отличава от околните къщи, но въпреки това успява да те грабне. Нищо, че е с олющена мазилка и дървенията й е в лошо състояние.
Вторият поглед обаче ме кара да се спра и да се вторача изненадана. Прогнил, пропаднал покрив и дървен таван полегнал като завеса на прозореца. Приближавам се и поглеждам през малка цепнатина в портата. Красив е, руши се! Тъжно!


Годината е 2009 - месец април

thumb09 thumb10 thumb11

Пак съм в Карлово. Пак минавам по същата уличка, но този път не успявам да стигна до къща „Х”. Целта ми е къща ‘Райно Попович’ -предстои й реставрация. Но първо трябва да я заснемем.
Докато се въртя и снимам фасадите съзирам къща„Х”. Има скеле. Крайно време, мисля си. Дали не я реставрират? Виждам тавана - същият е, но половината от помещението го няма. Кой знае, може да прилагат нови реставрационни техники, с които не съм запозната. А и нали беше сериозно пропаднал - може да не са успели да спасят конструкцията…


Годината е 2009 - месец май 04-ти

thumb12 thumb13 thumb14

След поредното ходене до Карлово с цел заснемане Петър (арх.Петров) се връща покрусен от факта, че къща”Х” повече не съществува. Докато заснемат ‘Райно Попович’ в съседния двор някой реже паянтовата конструкция на къщата за дърва за огрев. Останала е само портата към улицата, на която тъжно стои закачена ръждясала табела ‘Паметник на Културата’.


Годината е 2009 - месец май 19-ти

thumb01 thumb02 thumb03

Отново в Карлово. Влизаме дружно в двора на къща”Х”. Няма къща и ние също без проблем заснемаме задната фасада на ‘Райно Попович’. На фасадата самотно стои забито в мазилката парченце от дървеният таван. В двора на къщата има хора. Питам ги дали са останали още такива парчета от таван. Отговарят ми отрицателно. Само това - талисман им било. На въроса ми дали мога да го взема и първоначалният отрицателен отговор получавам тяхното съгласие.
Ставам горд собственик на последното парче история от тази къща. И въпреки чувството на победител съм тъжна. Не така би трябвало да свърши моята история - с една ценна къща по-малко и с парче дървен таван 10/10см.

thumb04 thumb05* А може да не съм права! Може би собствениците на къща „Х” да я боготворят! Може би камък им тежи на сърцето да гледат как къщата се руши, а те не могат да направят нищо. Може би…всъщност вече няма никакво значене, защото нея я няма!
Бележка 01 - 20 май 2009г.
След като целия офис постави изясняването на ситуацията около къща”Х” за основна цел покрай задача ‘Карлово’ последва и лек проблясък. Като цяло стана ясно, че собствениците имат разрешение от НИПК да разрушат къщата и да я изградят наново. Друг е въпроса доколко ще се запази вида й, контура й и дали ще успее да се впише в средата.

Reply