Две църкви в Несебър

ОБЕКТ: Реставрация, консервация, адаптация и социализация на Църква “СВЕТА ПАРАСКЕВА” и Църква “СВЕТИ АРХАНГЕЛИ МИХАИЛ И ГАВРАИЛ”
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: гр.Несебър
ИНВЕСТИТОР: конкурсен проект (вътрепен конкурс - БНК на ИКОМОС)
РЕЗУЛТАТ ОТ КОНКУРСА: първо място с награда: Възлагане на Идеен проект
ЕКИП: арх.Александра Вадинска, арх.Емилия Кълева, арх.Тодор Михайлов, к.арх.Елица Андреева

МОТИВАЦИЯ ЗА УЧАСТИЕ: Бих искала да отбележа радостта и задоволството си от организирането на този конкурс от страна на БНК на Икомос, първи по рода си поне откакто членувам в организацията. Нито месецът (август), нито срокът (около месец) бяха най-”подходящи” за подобен вид мероприятие, НО! Ако за миг си представим, че няма нито един заинтересован от конкурса и нито един предал проектно предложение, как въобще ще се стигне отново до идеята за конкурс??? Този въпрос сам по себе си е сериозна мотивация за участие! Особено, когато желанието нещо в ИКОМОС да се случва и да се променя е голямо.

ОБЕКТИТЕ: И двете църкви са културни ценности с национално значение. Това е възможно най-високата категория по отношение на архитектурното наследство в България. Не се случва често да се обяви конкурс за подобни обекти и то без каквито и да е ограничения по отношение на стаж на фирма, работа със сходни обекти, реализирани такива и прочее.

СТАТУТ НА ОБЕКТИТЕ И ТЕРИТОРИЯТА ИМ:
1927г. с ДВ църквите са обявени за “народна старина”
1964г. с ДВ църквите са обявени за Паметници на Културата от нац. значение
1956г. с постановление на МС N243 територията на старинния град Несебър е обявена за архитектурно-градоустройствен и археологически резерват.
1983г. на VII редовна сесия на Комитета за световно наследство във Флоренция  старият град Несебър е включен в листата на Световното наследство.
1991г.  с ДВ Несебър е обявен за Световна културна ценност.

КОНЦЕПЦИЯ:
tabla-part 1tabla-part 2
Повече информация за проекта може да бъде намерена в он-лайн изданието на вестник Строителство-Градът: ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТА и ПРЕДСТАВЯНЕ НА КОНКУРСА, както и в печатното издание на вестника от 26 октомври 2009, стр.31-32.

Reply